Królik miniaturowy – grupa ras udomowionego królika europejskiego, zajęczaka z rodziny zającowatych. Popularne zwierzę domowe. Nierasowe miniatury charakteryzują się wielkością i masą, dochodzącą do 3,5 kg. Mają też dłuższe i wyraźnie oddzielone od siebie uszy (do 11 cm). Wszystkie rasy miniatur pochodzą od dzikiego królika, zamieszkującego pierwotnie Hiszpanię.
Pierwszą rasą królika miniaturowego był królik gronostajowy wyhodowany w Anglii, charakteryzujący się białym futerkiem[1].
Budowa
35 cm do 40 cm
5,5 cm (długość rasowych dorosłych miniaturek nie może przekraczać 5,5 cm[2])
W zależności od rasy:
Bardzo zróżnicowana, od białej, przez kremową, brązową, niebiesko-białą i szarą, do czarnej. Występują także osobniki wielobarwne.
zazwyczaj ciemnobrązowa, zdarza się też niebieska, a u albinosów czerwona
Może osiągnąć wiek 10 lat (jednak przeciętnie żyje około 7 lat[3])
28-31 dni
Rasowe miniaturki około 4. Nierasowe małe króliki około 8, a większe do 12[4].
Samice 7 miesięcy, samce 5 miesięcy
Roślinożerca. Jednymi z najważniejszych składników diety każdego królika jest woda i siano. Króliki chętnie spożywają liście mniszka lekarskiego. Przysmak to soczewica. Nawet krótkotrwała głodówka może się zakończyć nieodwracalnymi zmianami w układzie pokarmowym królika.
Noc i wcześnie rano
Króliki krótkowłose np. rasa Rex czesze się raz na tydzień, natomiast długowłose należy czesać codziennie i co jakiś czas obcinać futerko.